Честит 8 март, скъпи дами!


Жената трябва да бъде почитана и обичана във всеки ден от календара, но на 8 март всички подаряваме по цвете на своите майки, съпруги, сестри, приятелки и колежки, за да им припомним колко много ги обичаме и колко много им дължим.

Всяка година на тази дата светът отбелязва Международния ден на жената. Това е ден за международно признание на икономическите, политическите и обществените постижения на жените.

Започнал само като политическо събитие на социалистите, празникът постепенно става част от културата на много страни. В някои от тях денят губи политическата си окраска и става просто повод за мъжете да изразят своята симпатия и внимание към жените около тях — нещо като комбинация от западните празници Ден на майката и Свети Валентин. В други страни темата за политическите и човешките права на жените, отстоявани от ООН, е силно застъпена, а на борбата за признаване на тези права на жените по света се гледа отговорно и с надежда.
В България денят се празнува и като Ден на майката, въпреки че според много българи Благовещение (25-ти март) е християнският празник на майката и жената.

В Италия, за да се отбележи този ден, мъжете подаряват жълти мимози на жените.

В Босна и Херцеговина, Бразилия, Хърватия, Унгария, Република Македония, Черна гора, Полша, Румъния, България, Словения и Сърбия продължава обичаят мъжете да подаряват цветя на жените. Жените понякога получават подаръци от своите работодатели. В училище децата често подаряват подаръци на учителките си.

В страни като България и Португалия е обичайно вечерта на 8 март жените да празнуват в женски партита или вечери.

Днес женските групи организират многобройни събития по света.